Als het hotelpersoneel je beurstips geeft, is het moment aangebroken om aandelen te verkopen

11-01-2019

Dit is een uitspraak van Joseph Kennedy Sr., ofwel de vader van John F. Kennedy, de 35ste president van de VS. In de stierenmarkt van de jaren 1920 kon men elk aandeel kopen om er daarna grote winsten mee te maken. De vraag was wanneer deze op tijd te kunnen verkopen. Met op tijd bedoel ik vóór een beurscrash.

Terwijl Joseph Kennedy Sr. op een dag in 1928 in het hotel zijn schoenen liet poetsen door een schoenenpoetser, wist deze laatste hem allerhande beursstips te geven.

Dit ongevraagde advies resulteerde in een levensveranderend moment voor Kennedy Sr., die prompt naar zijn kantoor terugging en zijn aandeelportefeuille begon te verkopen. Hij verkocht niet alleen zijn aandelen maar ging daarna ook short waardoor hij uitermate rijk werd tijdens de beurscrash van 1929. Deze crash had wereldwijde gevolgen en zorgde voor de crisis van de jaren 30.

Met deze uitspraak wordt er bedoeld dat als iedereen zich op de aandelenmarkt begeeft en hierover spreekt, het een moment geworden is om eruit te stappen. Dit is namelijk de instapfase die Charles Dow bedoelde in zijn beurstheorie (zie mijn vorige blog Wie is mijnheer Dow?).

Ik weet nog goed dat vóór de financiële crisis van 2008 iedereen het over de beurs had, zowel massaal de particuliere belegger als de media. Wie toen aan deze uitspraak had gedacht, had de tekenen op tijd kunnen zien en zoals Kennedy Sr. tijdig uit de markt kunnen stappen. Deze zeepbellen of bubbels zijn van alle tijden. Het is de kunst om de timing te vinden wanneer er velen hebzuchtig zijn (zie mijn blog Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn).

Sinds oktober 2018 zijn er velen angstig...