Waarde-aandelen

17-12-2018

In mijn vorige blogs kon je lezen welk belang Warren Buffett hecht aan waarde-aandelen. Maar wat zijn waarde-aandelen?

De aandelenmarkt kunnen we in 2 categorieën aandelen onderverdelen: waarde-aandelen en groei-aandelen. Waarde-aandelen zijn meestal aandelen die ondergewaardeerd zijn. Dit wil zeggen dat de koers van het aandeel relatief laag genoteerd is ten opzichte van de winst, dividend, omzet of boekwaarde (ook intrinsieke waarde genoemd). Groei-aandelen zijn aandelen waarvan de experts van het bedrijf een hoger groeipotentieel verwachten dan het gemiddelde.

Groei-aandelen kunnen op korte termijn fors stijgen terwijl waarde-aandelen bij een langere periode winstgevender kunnen zijn. Bij deze laatste categorie is procentueel het dividendrendement ook hoger dan bij een groei-aandeel (als deze al een dividend geeft).

Zijn alle ondergewaarde aandelen goed om in te beleggen? Zeker niet! Je moet vooral kijken waarom het bedrijf ondergewaardeerd is. Gaat het bijvoorbeeld om een fundamenteel gezond bedrijf (zie mijn blog  Ben jij de volgende Warren Buffett? ) maar heeft het te kampen met markt- of wereldomstandigheden? Zijn de winsten of marges duurzaam? En worden er door het management (voldoende) maatregelen getroffen om de situatie van het bedrijf te verbeteren? Dit zijn allemaal vragen die je je moet stellen als je aan waarde-beleggen doet.

Voor mij is de prijs van de volgende waarde-aandelen genoeg gezakt om over een aankoopopportuniteit te spreken: de Belgische aandelen Bekaert en Deceuninck.

Bekaert (producent van staaldraad en staalkoord) noteert momenteel aan een koers-winstverhouding van 9,09, heeft een bruto-dividendrendement van 4,78% en een koers/boekwaarde van 0,87. De nettoschuld ten opzichte van de EBITDA is redelijk hoog met een cijfer van 3,30, maar Bekaert heeft al aangegeven dat ze al maatregelen nemen om deze te verminderen.

Deceuninck (producent van pvc-ramen en -deuren en kunststofprofielen) heeft een koers-winstverhouding van 13,47, een bruto-dividend van 1,59%, een verhouding koers/boekwaarde van 0,99 en de nettoschuld tegenover de EBITDA bedraagt 1,62. Deceuninck heeft als één van zijn belangrijkste afzetmarkten Turkije en daarom is de evolutie van de Turkse lira heel belangrijk. De daling van de Turkse lira eerder dit jaar werd echter onmiddellijk gecompenseerd door prijsverhogingen in Turkije.

Mijn volgende blog gaat over... technische analyse.