De klimaatveranderingen heeft ook voor de beurs gevolgen

24-12-2018

In mijn favoriete krant las ik twee weken geleden een klein artikel met de volgende kop 'Winstwaarschuwing BASF door droge Rijn'. Dit was verloren gegaan tussen al het tumult over een nakende recessie, het handelsconflict tussen de VS en China en het mogelijk vallen van de federale regering (ondertussen is de federale regering daadwerkelijk gevallen).

Het is echter geen onbelangrijk artikel en geldt zeker ook als een flinke winstwaarschuwing voor de komende jaren. Een zomer zoals we die dit jaar meegemaakt hebben zal waarschijnlijk de nieuwe norm worden. En dus ook een droge Rijn. Langs de noordelijke rand van de Rijn liggen de grootste industriële gebieden van Duitsland én van Europa. Het waterpeil van rivieren is belangrijk voor het vervoeren per schip van kolen en brandstof naar de fabrieken. Deze zomer moesten er al een aantal bedrijfsvestigingen tijdelijk de deuren sluiten vanwege het tekort aan brandstof zoals onder andere ThyssenKrupp, Solvay en Evonik.

Met een koers-winstverhouding rond de 10 en een bruto dividendrendement van rond de 5% is het aandeel van BASF zeker niet duur te noemen. De nettoschuld t.o.v. de EBITDA is onder de 2 en is dus op een redelijk niveau. Toch moet je volgens mij hier voorzichtig mee omspringen en twee keer nadenken vooraleer je dit aandeel wilt aankopen. Een aanhoudende droge Rijn zal serieuze gevolgen hebben voor onder andere BASF. Een hertekening van hun productieprocessen zal volgens mij op lange termijn noodzakelijk zijn. Zoals bij elke herstructurering zal dit uiteraard niet zonder extra kosten gepaard gaan.