Zorg steeds voor een goede nachtrust

04-02-2019

... dit advies verwachtte je waarschijnlijk tegen te komen in een mindfulness-boekje, maar dit klopt zeker ook voor je beleggingen.

Heb je dat niet en lig je wakker van (mogelijke) waardeverminderingen van je aandelen, dan wil dat zeggen dat je risicoprofiel niet aangepast is aan je beleggingsportefeuille (zie mijn blog Beleggingshorizon) of dat je je huiswerk moet overdoen. Over dit laatste kan je je steeds bijscholen door bijvoorbeeld beleggingsboeken te lezen.

Voortaan heb ik een sectie 'Leestips' waarbij ik korte besprekingen van beleggingsboeken ga doen die ik gelezen heb. Doordat deze lijst zo goed als oneindig is, zal er regelmatig een nieuwe bespreking beschikbaar zijn. Hou deze dus goed in de gaten.

Wat zijn nu voorbeelden van waardeverminderingen van je aandelenportefeuille?

- Had je bijvoorbeeld enkel in goede huisvadersaandelen zoals Proximus of AB Inbev belegd, dan had je nu een paar tientallen procenten minder. Beleg dus daarom niet uitsluitend alles in hetzelfde aandeel. Of leg al je eieren niet in hetzelfde mandje.

- Had je bijvoorbeeld in januari 2018 in één keer alles belegd in de Bel 20 (de 20 grootste aandelen van de Brusselse beurs) dan had je evengoed op de dag van vandaag een groot verlies. Beleg daarom ook verspreid in de tijd. Wat sommige beleggingsboeken en -sites beweren, je kan nooit 100% nauwkeurig de koerstoppen en -bodems echt voorspellen.

Het is begrijpelijk dat je de Bel20 niet elke maand of kwartaal kan aanschaffen vanwege de grootte van de aandelenkoers (rond de 3.500 EUR) maar weet dat er hieromtrent ook een tracker bestaat (de Lyxor ETF Bel20) die beduidend lager genoteerd staat (rond de 52 EUR).

- Je kan jezelf een beetje indekken door het aanschaffen van shorttrackers en opties. Aangezien dit niet over individuele aandelen gaat, ga ik hier verder niet op in. Weet dat dit bestaat en doe zeker het nodige huiswerk hieromtrent indien je interesse hebt.

Heb je nog meer tips om voor een goede nachtrust te zorgen rond je beleggingen in aandelen? Aarzel dan niet om mij deze mee te delen zodat ik ze hierbij kan opnemen of in een latere blog.