De beste belegger

14-11-2018

De beste én dus ook rijkste belegger (zelfs aller tijden) is zonder twijfel Warren Buffett.
Iedereen kent hem want hij is op de dag van vandaag volgens Forbes de derde rijkste man op deze planeet (geschat vermogen rond de 90 miljard dollar).

Eén van zijn kenmerken is van weinig woord zijn. Maar als hij iets zegt, ja, is het meteen raak!

Hij schrijft jaarlijks een brief, ook beter gekend als 'Buffett's letter to shareholders', waarbij elk woord geanalyseerd wordt om zo de beste belegging van het jaar te kunnen verwezenlijken.

Ik zal de komende dagen zijn 5 beste citaten beschrijven. Maar ik zal eerst vandaag een korte biografie van deze beursgoeroe maken.

Warren Buffett is er ondertussen 88 jaar, geboren in Omaha (VS), waar hij nog steeds woont (vandaar zijn bijnaam 'het orakel van Omaha'). Hij woont nog steeds in de bescheiden woning van 50 jaar geleden en rijdt nog steeds in een tweedehandswagen.

Zijn eerste aandelen kocht hij aan 11 jaar. Later studeerde hij aan de Columbia University nadat hij bij Harvard Business School geweigerd werd. Aan de Columbia University had hij Benjamin Graham als één van zijn docenten. Benjamin Graham is dé grondlegger van waardebeleggen en dat had de jonge Buffett al gauw door. Na zijn studie werkte Buffett enige tijd als partner in Grahams beleggingsmaatschappij.

In 1956 begon Buffett op aandringen van familie en vrienden een eigen beleggingsfonds. Een van de investeringen was Berkshire Hathaway, destijds een textielbedrijf.
Met het vrijgekomen cash van Berkshire Hathaway kocht hij belangen in verzekeringsmaatschappijen.

Daardoor kwam er elk jaar meer en meer geld binnen waarmee hij steeds meer kon investeren.

In die tijd leerde hij ook zijn beste vriend en zakenpartner kennen, Charlie Munger (94 jaar)

Wat de grote constante is bij deze grote Mijnheer is zijn bescheidenheid. Zo heeft hij nog steeds maar een jaarloon van 100.000 dollar, ver beneden de gemiddelde lonen van Amerikaanse topmanagers.

Ook is hij de enige in de Forbes Top 20 die geen bedrijf opgericht heeft of geërfd heeft.

Geert