De parabel van Mr. Market

19-03-2019

Mr. Market is een allegorie ontworpen door Benjamin Graham, ook de vader van het waardebeleggen genoemd. In zijn boek uit 1949 The Intelligent Investor (volgens Warren Buffett het beste beleggingsboek allertijden) legt hij het principe uit van de manisch-depressieve eigenschap van de aandelenbeurs. Door Mr. Market legt Graham op een zeer eenvoudige manier de fluctuerende bewegingen van de beurs uit. Benjamin Graham doceerde aan de Columbia University, waar onder meer Warren Buffett college liep.

Volgens Graham heeft Mr. Market altijd de neiging om te overdrijven, ofwel te optimistisch, ofwel te pessimistisch, waardoor hij jou een prijs van je aandeel aanbiedt die te laag of te hoog is. Zo is hij op de ene dag manisch, terwijl hij de volgende dag depressief kan zijn. Je bent echter niet verplicht om een transactie te verrichten aangezien Mr. Market de volgende dag gewoon terugkomt met een 'aanbieding'. Deze gemoedstoestanden veroorzaken de prijsschommelingen van je aandeel. Met dit typetje legt Graham ook zeer duidelijk uit dat de beurs op emoties gegrond is. Wie dit op een rationele wijze kan bekijken en de juiste of intrinsieke waarde van het aandeel kan bepalen, kan volgens hem gouden zaken doen. De juiste waarde van het aandeel kan men bepalen door aan fundamentele analyse te doen.

Als je Mr. Market niet volgt met zijn gekke prijsaanbiedingen maar je volhardt in je fundamentele analyse en pas aankoopt of verkoopt wanneer jij het wilt, is dit meestal tegendraads beleggen. Het kuddegedrag versterkt namelijk de emoties van Mr. Market. Je kan je voordeel maken door laag aan te kopen wanneer Mr. Market depressief is (en wanneer de meeste beleggers het aandeel niet willen aankopen) en door hoog te verkopen wanneer Mr. Market euforisch is (en wanneer de meeste beleggers het aandeel wél willen aankopen).

Op deze manier is men slimmer dan Mr. Market en kan men emotieloze beslissingen nemen. Door op zoek te gaan naar de achtergebleven aandelen en een correcte waarde aan het bedrijf te geven, kan men een oordeel geven of het aandeel van dat bedrijf al dan niet koopwaardig is. Deze onderwaardering noemde Buffett ook zijn veiligheidsmarge. Deze periodieke aankoopkansen moet men van Buffett volop benutten om actief te beleggen. Het is vanuit deze parabel dat Warren Buffett één van zijn meest bekende citaten heeft opgemaakt: "Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn".

Volgende laatste blogs kunnen je ook interesseren:

Is stoppen met werken aan 55 jaar tegenwoordig nog haalbaar?

Waarom beleg jij?

Keep It Simple, Stupid