Het is veel beter om een prachtig bedrijf te kopen voor een eerlijke prijs, dan een eerlijk bedrijf voor een geweldige prijs

30-11-2018

Dit citaat weerspiegelt één van de basisprincipes van de beleggingsstrategie van Warren Buffett: weten wat het bedrijf doet en de instrinsieke waarde van het bedrijf kennen, ongeacht de financiële situatie op dat moment. Een aandeel is pas interessant als je hiermee een mooie winst kan verwezenlijken. Een aandeel aan een eerlijke prijs kopen vergroot je kansen om een aanzienlijke winst te kunnen maken.

Moet het steeds over een aandeel van een bedrijf in moeilijkheden gaan? Niet noodzakelijk, maar dit is wel het voorbeeld dat Warren Buffett met deze citaat gaf: als het bedrijf 8 miljoen dollar waard is en het voor 10 miljoen dollar kan vereffend worden, kan je een hoog rendement halen met weinig risico's. De focus ligt dus meer in de waarde van het bedrijf dan de prijs van het aandeel. Eerst moet je weten wat het bedrijf waard is, daarna kan je deze waarde vergelijken met de prijs van het aandeel. Is het aandeel fors ondergewaardeerd, kan je dit een aankoopopportuniteit noemen.

Hoe kan je nu als belegger de waarde van het bedrijf bepalen? Dit kan je aan de hand van een fundamentele analyse doen. Wat is dat nu voor beest?

Je gaat als het ware naar het verleden en de huidige toestand van het bedrijf kijken om zo een beetje de toekomst van dit bedrijf proberen te voorspellen. Je kijkt naar de omzet, de winst (of verlies), schulden of kasinhoud, concurrentie, enz.

Ik zal binnenkort een volledige blog over de fundamentele analyse posten want dit is voor een belegger echt van groot belang.

Als conclusie kan ik je dus zeggen dat Buffett met dit citaat bedoelt dat het beter is naar de aantrekkelijkheid van het bedrijf te kijken, dan naar de aantrekkelijkheid van het aandeel.

Geert