Het neusje van de zalm als beursstrategie

17-02-2019

In mijn Deezer-account gebruik ik dikwijls de 'best of' van de artiest. Zo heb ik meteen de beste nummers van die zanger/zangeres/band. Waarom dit niet gebruiken voor je beleggingen? Deze beursstrategie heet 'Buy the winners'.

'Buy the winners' houdt in dat je van een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) de aandelen aankoopt die het beste rendement behaald hebben. Dit wordt ook momentumbeleggen genoemd. De theorie hierachter is dat een aandeel dat zoveel gestegen is dankzij bijvoorbeeld goede cijfers nog verder kan en zal stijgen. Het grote nadeel hiervan is dat je volgens de gevolgde periode steeds je portefeuille moet herschikken wat kosten met zich meebrengt, in tegenstelling met de 'buy-and-hold'-strategie.

Het omgekeerde van deze strategie is de 'Dogs of the Dow'. Dit zijn de aandelen die het slechts gepresteerd hebben binnen de Dow Jones (zie mijn blog Wie is mijnheer Dow?). Hier is de theorie dat deze aandelen te veel ondergewaardeerd zijn en het komende jaar gaan overperformen (lees: beter zullen doen dan het gemiddelde). Deze zijn dikwijls te zwaar afgestrafte aandelen waardoor er een bijhorende onderwaardering van het bedrijf ontstaan is.

Hoe kan je deze aandelen herkennen? Meestal aan een bovengemiddeld dividendrendement (zoals bijvoorbeeld Bpost met een brutodividend van 13,72 %, KBC Ancora met een brutodividend van 6,81 % en Proximus met een brutodividend van 6,79 %). Zoals ik in mijn vorige blog vertelde ( Wanneer is het beste moment om te beleggen?) kan je de onderwaardering het beste bij holdings waarnemen.

Als je binnen de Bel 20 kijkt presteerden in 2018 de aandelen van AB Inbev en ING het slechtst (resp. -38% en -40%), waarbij Sofina en Colruyt het best presteerden (resp. +26% en +44%).

In datzelfde jaar beleefde de Bel 20 wel het slechtste jaar sinds 2011. Eigenlijk werd in 2015 de stierenmarkt voor zowel België als de Eurozone al beëindigd en draaien we sindsdien breakeven.

Bovenstaande beursstrategieën zijn de bekendste uit een hele reeks. Ken je er nog? Aarzel niet om mij deze mee te delen.