Is de Belgische Staat de grootste verliezer op de beurs?

31-10-2018

Ik las deze week dat de Belgische Staat al 2,2 miljard euro verloren heeft aan zijn aandelen van BNP Paribas. Na de verkoop van Fortis is de Staat namelijk grootaandeelhouder van deze Franse bank en bezit ze op de dag van vandaag 7,74% van het totaal van de aandelen. Het aandeel verloor dit jaar 26% zodat we op deze manier aan een minwaarde van 2,2 miljard euro komt.

Ik stel mij nu de vraag hoe de Belgische staat deze minwaarde in zijn jaarlijkse begroting moet boeken? Als afschrijving of tijdelijke minwaarde van financiƫle middelen?

Waar dit artikel geen rekening houdt, is dat de Belgische staat nog aandelen bezit van andere bedrijven. Zo is ze meerderheidsaandeelhouder van Proximus en Bpost. Wie de beurs een beetje of op de voet volgt zal weten dat ook de koers van deze aandelen fors gezakt zijn, resp. 24% en 52%. Dus boven de minwaarde van 2,2 miljard euro is er nog eens een minwaarde van 865 miljoen euro en 1,45 miljard euro. De totale minwaarde voor deze 3 ondernemingen bedraagt dus voor de Belgische Staat 4,515 miljard euro!

Waar dit artikel ook geen rekening mee houdt zijn de mogelijk lagere dividenden die ondermeer deze bedrijven zullen moeten aankondigen. Bpost heeft al bevestigd om de komende dividenden minstens op het niveau van vorig jaar te behouden maar wel rekening houdend gelden uit hun spaarpotje te moeten ontnemen. Op termijn is dit dus heel ongezond voor de onderneming en zal het mij niet verbazen dat ze de komende jaren toch nog lagere dividenden moeten uitkeren aan hun aandeelhouders.

Ik ben benieuwd hoe de staat dit zal oplossen om niet met bijkomende begrotingstekorten opgezadeld te geraken.

Een goede huisvader met voldoende cashgeld zal deze opportuniteiten zelfs aangrijpen om deze aandelen bij te kopen. Helaas vrees ik dat de Staat dit niet zal kunnen doen. Ik spreek hier van een gemiste kans om terug ruim 10% van BNP Paribas te bezitten. De Belgishe Staat heeft namelijk vorig jaar een deel van hun aandelen aan een topprijs verkocht om te voldoen aan de Europese eisen qua overheidsschulden.

Geert