Is technische analyse hot or not?

21-12-2018

Technische analyse is naast fundamente analyse, voor een belegger noodzakelijk om de juiste prijs van een aandeel te bepalen. We hebben al gezien wat fundamente analyse is (zie mijn blog Ben jij de volgende Warren Buffett?) en waarop je moet letten. Nu is het de beurt aan technische analyse.

De prijs van een aandeel wordt bepaald doordat de kopers denken aan een aantrekkelijke prijs te kunnen kopen versus de verkopers die denken aan een aantrekkelijke prijs te kunnen verkopen. Als men de verschillende prijzen naast elkaar zet (bijvoorbeeld per minuut of per dag), komt men zo aan een grafiek over dit aandeel. Het bestuderen van deze grafieken, dat noemt men nu technische analyse.

Bij technische analyse is de timing heel belangrijk en gaat men op basis van de koersen van het verleden en/of indicatoren proberen de toekomstige koersen van het aandeel te voorspellen. Hoe succesvoller je dit kan, hoe meer winsten je hiermee kan behalen, uiteraard.

Ik werk persoonlijk het meeste met trendlijnen, gemiddelden en de indicator Bollinger Bands.

Trendlijnen zijn denkbeeldige lijnen die alle hoogtes of laagtes met elkaar verbinden. In een stijgende trend kan je twee of meer laagtes met elkaar verbinden om de steunlijn te bepalen. In een dalende trend daarentegen kan je twee of meer hoogtes met elkaar verbinden om de weerstandslijn te tekenen.

Ik gebruik als gemiddelde dagkoersen de 20-daags, de 50-daags en de 200-daags gemiddelden, elk in een aparte kleur zodat het overzichtelijk blijft. Het grote voordeel van deze gemiddelden is om de dagelijkse heen-en-weerschommelingen wat af te vlakken, zeker als je een langetermijnbelegger bent. Mijn visie rond deze gemiddelden is dat de koers van het aandeel meestal rond deze lijnen schommelt. Ook moet ik er bij vertellen dat het over voortschrijdende gemiddelden gaat (nieuwste dagkoers vervangt de oudste) zodat ook deze gemiddelden mee bewegen. Weet je nog dat de aandelenmarkt een markt vol sentimenten en overdrijvingen is? Wel, ik ga ervan uit dat een dagkoers van 20% onder het gemiddelde overdreven is en zo terug naar het gemiddelde kan keren of zelfs erboven kan gaan. Mijn gebruik van deze gemiddelden is een beetje gebaseerd op de Dow-theorie. Wie deze mijnheer Dow is, zal ik in een volgende blog uitleggen.

De indicator Bollinger Bands is één van de meest gebruikte technische indicatoren. Hierbij worden upper Bollinger Band (bovenste trendlijn) en lower Bollinger Band (onderste trendlijn) gebruikt waarbij een uitbraak van één van deze banden een aankoop (bij lower Bollinger Band in een neerwaartse trend) of verkoop (bij upper Bollinger Band in een opwaartse trend) van het aandeel kan gedaan worden, zeker als je een contraire belegger bent.

Ik vind als contraire belegger een ideaal aankoopmoment van een goed fundamenteel aandeel wanneer alles neerwaarts evolueert en het 200-daags gemiddelde hoger staat dan het 50-daags gemiddelde, daarna het 20-daags gemiddelde, dan de lower Bollinger Band om te eindigen met de koers van het aandeel. Een voorbeeld hiervan is de aankoop in de periode 15/11/2018 tot 4/12/2018 van het aandeel TUI (koers tussen 13,79 euro en 12,44).

Ik zal in een latere blog op dit aandeel terugkomen zodat kan bekeken worden of ik gelijk had met dit aankoopmoment...