Smart farming

07-12-2018

Wat heeft een boerderij nu met de beurs te maken?

Er zijn een heleboel beursgenoteerde landbouwbedrijven. Eén van de trends van deze sector is de toenemende bezorgdheid voor het milieu, mobiele technologiën en breedbandgebruik. Er is een stijgend aantal bedrijfs- en financiële instellingen die proberen de voedselcrisis op te lossen door nieuwe technologiën te ontwikkelen. Net als eerdere groene revolutietechnologiën in de landbouw, is deze inspanning ontworpen door én voor krachtige landbouwreuzen. Hieronder beschrijf ik je zo'n drie aandelen die meedoen aan wat smart (digital) farming genoemd wordt.

- AGCO Corporation: een Amerikaanse multinational van landbouwmachines voor precisielandbouw (o.a. zelfrijdende veldspuiters en meststrooiers). Dit is één van de toonaangevende bedrijven voor een duurzamere landbouw.

Het aandeel AGCO gaf een negatief jaarlijks rendement van 18,33%. Het is een saai maar erg goedkoop aandeel dat iets boven de boekwaarde noteert. Het bedrijf heeft erg weinig schulden en geeft een dividend van 1,05% met een uitbetalingsratio van 16,30%. De analistenaanbeveling staat op kopen.

- Kubota Corporation: een Japanse producent van onder andere tractoren, maaidorsers en rijstplanters. Op hun site is te lezen dat ze de ICT in de landbouw introduceerden door gegevens van de landbouwmachines te verzamelen voor de optimalisatie van rijstvelden.

Het aandeel Kubota Corp staat bijna 23% onder zijn hoogste koers van dit jaar. Ook hier zijn er weinig schulden te vinden. De meeste analisten zeggen van dit aandeel in je portefeuille te houden.

- Bunge Limited: een Amerikaans bedrijf voor landbouw- en voedselmiddelen. Het is een internationale soja-exporteur en is ook betrokken bij voedselverwerking, graanhandel en kunstmest. Bunge is een grote voorstander van duurzame landbouw en heeft daarvoor een online beslissingsondersteunende tool voor de bedrijven en boeren ontworpen.

Bunge Limited staat momenteel op het laagste peil sinds een jaar geleden of 30% lager dan de top van eind januari-begin februari. Het heeft een dividendrendement van 3,48%. Zowel de CEO als de CFO en drie directeuren hebben van deze lage koers geprofiteerd om aandelen voor eigen rekening te kopen. Dit worden ook insider aankopen genoemd en zijn meestal een bemoedigend signaal voor potentiële kopers van het aandeel. Het overgrote deel van de analisten adviseert van dit aandeel eveneens aan te kopen en heeft als koersdoel minstens terug die top van begin dit jaar.

Zo, dit was de maandelijkse special, deze keer over smart farming. Heb je vragen, aarzel niet om ze te stellen door onderstaande opmerkingenveld of het contactformulier in te vullen.

Voortaan zal elke eerste vrijdag van de maand zo'n blog met een centraal thema te lezen zijn.

Je bent steeds welkom om suggesties voor te leggen.