Minimalisme

27-01-2019

Ik heb over minimalisme een heel goede betekenis gelezen, nl.: "Minimalisme is dàt belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt". Bij minimalisme denk je meteen aan je kleerkast opruimen of zo weinig mogelijk spullen in je huis plaatsen om zo een gelukkiger leven te hebben. Wat heeft het nu met beleggingen te maken?

Alles! Het belangrijk maken wat er écht belangrijk is, is voor je hobby of passie van het beleggen van primordiaal belang. Er is een heleboel te lezen over beleggingen, een heleboel informatie over allerhande beursgenoteerde bedrijven. Hoe bekom je in dit alles een structuur zodat je je focus kan behouden op de aandelen die jij écht belangrijk vindt?

Focus is in mijn ogen immers heel belangrijk om goed te kunnen beleggen. Je kan onmogelijk alles weten over de beurs (dat maakt het langs de andere kant elke dag boeiend) en je moet dus zeer gedisciplineerd te werk gaan.

Ten eerste kan je beginnen met een lijst van sectoren op te maken die jou het meest liggen of waarvan je reeds veel kent. Zo zijn mijn sectoren; de Belgische biopharma, Belgische holdings, Europese banken en verzekeraars en Europese warenhuizen en voedingsconcerns. Het voordeel hiervan is dat je per sector een SWOT-analyse kan maken (Strengts, Weaknesses, Opportunities & Threats).

Voorbeeld: een biopharma-aandeel is uiteraard pas interessant wanneer een product goedgekeurd is door de nodige instanties. Een overname door een farmaceutisch bedrijf kan heel wat meerwaarde met zich meebrengen (zoals bij Ablynx en Tigenix gebeurd is). Een risicofactor is dat de commercialisatie van het goedgekeurd product zeer moeizaam kan verlopen (zoals bij Thrombogenics en MDx Health).

Ten tweede kan je per sector of per bedrijf een beleggingsmap aanmaken waarin je al de informatie stopt. Om de meest recente informatie te verkrijgen kan je tegenwoordig op (beleggings)sites een alert instellen van jouw beursgenoteerde bedrijven. Dit is super handig! Bij elk nieuws kan je zo bepalen of je dit aandeel gaat aan- of bijkopen, behouden of verkopen.Vergeet ook niet om eens op de site van het bedrijf te kijken. De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben een Investeerderspagina. Let ook op de openstaande vacatures want ook dit is een belangrijke graadmeter of het bedrijf het goed doet of niet.

Ten derde kan je als je klaar bent om per sector of per bedrijf een map aan te maken, een map 'Macro-economie' aanmaken. Hier stop je al het algemeen nieuws in dat belangrijk voor je gevolgde aandelen kan zijn. Dit kan over de prijs van de olie en goud gaan, werkloosheidscijfers, prognoses van de groei van de wereldeconomie of van het land, enz. Je gaat beginnen een heleboel onderlinge verbanden waar te nemen en je zal een andere kijk op het nieuws krijgen. Je zal uiteindelijk heel goed de impact van nieuwsberichten op je aandelen kunnen inschatten.

Hoe kan je goed beleggen? Door te zien wat de andere beleggers niet zien, maar toch al in het bedrijf aanwezig is. Van zodra de andere beleggers dit ook gaan zien, zal dat gauw in de koers verwerkt worden en zal de koers van het aandeel stijgen of dalen.

Met bovenstaande punten zal je volgens mij een beter zicht krijgen op het bedrijf en zijn aandeel. Word een minimalist is dus de boodschap!

Heb jij nog meer bruikbare tips? Aarzel niet om mij deze mee te delen (zie Contact) zodat ik ze in deze of een volgende blog kan toevoegen.