Onze favoriete aanhoudtijd is voor altijd

26-11-2018

Hoelang ben je het beste een aandeel te houden? Buffett zegt dat als je een aandeel geen 10 jaar kan houden, het niet de moeite is om het 10 minuten te bezitten.

Indien er geen grote veranderingen zijn die nefast zijn voor het aandeel, zou je dit dus een hele tijd in je beleggingsportefeuille kunnen bewaren. Als je dat niet kan, wilt het zeggen dat je te onderhevig bent aan emotionele beslissingen.

Wat Warren Buffett bedoelt, is dat Berkshire Hathaway aandelen koopt met de bedoeling ze voor altijd te houden, als het oorspronkelijk idee voor de aankoop ervan nog steeds van toepassing is. Als zijn oorspronkelijke redenen om een aandeel te kopen niet meer van toepassing zijn, is Buffett perfect bereid om deze te verkopen. Buffett deed bijvoorbeeld een vrij grote investering in Freddie Mac-aandelen in de jaren negentig. Hij merkte echter op dat het management langzaamaan steeds meer risico begon te nemen om de winst te verhogen. Dus hij verkocht de positie in 2000, ongeveer acht jaar voordat de financiƫle crisis zijn instinct bevestigde (op 7 september 2008 werd het bedrijf door de Amerikaanse overheid onder curatele geplaatst).

Nog een voorbeeld: Berkshire verwierf in 1988 voor het eerst aandelen in Coca-Cola. Het is vandaag de dag nog steeds de grootste aandelenparticipatie in de groep.

Wat betekent het nog voor beleggers?

Kijk om bedrijven te kopen in plaats van aandelen. Het verschil is subtiel maar enorm belangrijk. Als u gewoon op zoek bent naar 'aandelen', is het transactioneel. Als je daartegen investeert in een bedrijf, ben je ook eigenaar van dat bedrijf. Je gelooft sterk in dat bedrijf en de toekomstperspectieven van dat bedrijf. Je gelooft in het management.

Concentreer je ook op de kwaliteit. Ook het waarde- of valuebeleggen heeft Buffett van Benjamin Graham geleerd. Een valuebelegger koopt enkel aandelen van een bedrijf als de prijs ook interessant is, liefst onder de intrinsieke waarde.

Geert