Pas als het eb wordt, ontdek je wie er naakt gezwommen heeft

03-12-2018

Hiermee bedoelt Warren Buffett dat het pas bij een crisis is dat je de fundamenten van een bedrijf ontdekt. Zijn deze gering, zal je dat vlug merken en zal de aandelenkoers vervolgens de echte waarde van het desbetreffend bedrijf reflecteren. Indien het bedrijf niet over goede fundamenten beschikt, zullen kleine barsten in de funderingen al grote gevolgen hebben voor het koersverloop van het aandeel.

Met andere woorden, wanneer de tijden verslechteren en bijvoorbeeld de rente stijgt, kunnen we zien wie in goede tijden niet voldoende voorzorgsmaatregelen genomen heeft. Het bedrijf dat nog steeds met overmatige schulden kampt, zal meer rente moeten betalen en zo een slechtere positie moeten innemen. Ik neem als voorbeeld AB Inbev dat een paar weken geleden beslist heeft om zijn dividenden te halveren voor een snellere schuldenafbouw. Ik hoop voor deze biergigant dat deze beslissing niet te laat genomen werd en zo een nutteloze maatregel is.

Met mijn slogan 'Beleggen is zoals bergbeklimmen: je moet naar de top kunnen klimmen, maar ook terug naar het dal kunnen keren' probeer ik hetzelfde uit te leggen. Het is gemakkelijk om goed te beleggen als de beurzen opwaarts bewegen maar veel moeilijker als ze neerwaarts buigen. Elke goede beleggingsportefeuille moet daartegen bestand zijn. Dit kan je doen door een deel van je portefeuille in defensieve of kwaliteitsaandelen te beleggen. Defensieve aandelen zijn aandelen die minder gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de economische cyclus of conjunctuur. Voorbeelden zijn onder andere voedings- en financiƫle aandelen.

Hiermee is het laatste citaat van wat ik de 5 beste citaten van Warren Buffett vind besproken. Zeker met dit citaat gebruikt Buffett een metafoor die hem in staat stelt zoiets complex, onpersoonlijk en abstract als de beurs in mensentaal om te zetten. Iets wat mij hopelijk ook lukt of ooit zal lukken.

Geert