Waarom je best in je aangifte van de personenbelasting van 2019 je dividenden aangeeft

14-12-2018

Wist je dat je voor 627 euro aan dividenden vrij van roerende voorheffing kan genieten? Dat heeft de federale regering in het kader van het Zomerakkoord beslist.

Heb je deze week het interimdividend van 0,74 euro netto per aandeel van Bpost ontvangen, kan je de roerende voorheffing van 0,32 euro per aandeel volgend jaar terugvorderen. Zo heb je, als je het aandeel een week ervoor aan 9,70 euro gekocht had, een dividendrendement van 9,15% (niet te verwarren met het jaarlijks dividendrendement)! En dit op een week tijd, niet slecht hé! Bij dit aandeel moet je echter wel opletten want de markt gelooft steeds minder in de duurzaamheid van dit dividendbeleid (zie ook mijn eerste blog Is de Belgische Staat de grootste verliezer op de beurs? ).

Het terugvorderen van de roerende voorheffing geldt niet alleen voor Belgische aandelen maar ook voor de roerende voorheffing op buitenlandse aandelen. Zo loont het dus zeker de moeite om niet enkel in België naar dividendwaarden te kijken, maar ook internationaal.

Door de correcties van de afgelopen weken kan je op vlak van dividendaandelen echte koopjes doen.

Zo heb je naast Bpost ook nog andere naar mijn mening koopwaardige aandelen zoals Proximus, BASF, Solvay en TUI (resp. jaarlijks dividendrendement van 6,37%, 5,36%, 4,11% en 5,38%). Alleen al het dividend is een meervoud van wat de spaarboekjes opleveren. Moet iedereen hierdoor beleggen? Een duidelijke 'ja' van mijn kant.

Het is dus volgens mij een hele goede zaak dat de Belgische regering eindelijk verder gekeken heeft dan de intresten van de spaarrekeningen. Hier volgt alvast een goed voornemen voor het nieuwe jaar: beleg in aandelen die een mooi dividendrendement geven en herbeleg je dividenden. Albert Einstein noemde het effect van intresten op intresten of samengestelde intrest het achtste wereldwonder. Dit sneeuwbaleffect kan je vermogen na verloop van tijd exponentieel doen toenemen.