Pas als het eb wordt ...

18-03-2020

Zo begon de titel van mijn blog van 03/12/2018. Hierin nam ik AB Inbev als voorbeeld met hun torenhoge schulden. Op deze datum sloot het aandeel net niet op 67 euro (ter vergelijking: de Bel 20 stond toen iets boven de 3.500 euro). Op het hoogste punt van de voorbije 10 jaar van de Bel 20, nl. 17 februari laatstleden, net onder de 4.200 euro, stond AB Inbev op 67,75 euro. Terwijl de Bel 20 dus met 20 % steeg, bleef het aandeel van AB Inbev ter plaatse trappelen (wel in de zomer van 2019 een piek rond de 91 euro gehad).

Bij het schrijven van deze blog staat AB Inbev op 34 euro! Terwijl de Bel 20 rond de 2.530 euro noteert. Dit zijn veel cijfers maar hiermee wil ik bewijzen dat AB Inbev door de coronacrash al de helft van zijn beurswaarde verloren heeft en de Bel 20
(maar, euhum!) 40 %.

Bij deze crisis ziet men dus duidelijk de geringe fundamenten van dit bedrijf. Zoals ik al een beetje vreesde is de dividendhalvering voor een snellere schuldenafbouw een beetje te laat gekomen. De schuldratio Nettoschuld t.o.v. de EBITDA bedraagt nog steeds 4,20.

Uiteraard hebben de meeste aandelen behoorlijk geleden door deze laatste crash, maar had AB Inbev beter zijn huiswerk gemaakt, stonden ze nu misschien niet onder hun boekwaarde genoteerd. Vandaar mijn bewering uit mijn blog van 03/12/2018 dat als de fundamenten gering zijn, je vlug zal merken dat de aandelenkoers de echte waarde van het desbetreffend bedrijf reflecteert.

Ik wil ook terugkomen op mijn slogan 'Beleggen is zoals bergbeklimmen: je moet naar de top kunnen klimmen, maar ook terug naar het dal kunnen keren'. Wel, het dal is nu heel duidelijk aanwezig (of gaan we er verder naartoe dalen?) en dus kunnen de goede beleggers onder ons deze goede eigenschap tonen. Uiteraard heeft niemand een glazen bol en kunnen de aandelenmarkten nog verder zakken. Maar ik ben er van overtuigd dat als men een kooplijst samenstelt en hiermee gefaseerd de markt instapt, men zeker op termijn hierdoor hele goede zaken kan doen. Zo is de grootste bierbrouwer ter wereld, AB Inbev dus, aan - 50 % misschien aantrekkelijk genoeg ...