Ratatouille

20-01-2019

Ik zat met mijn jongste zoon deze animatiefilm van Pixar te bekijken. De hoofdzaak van deze film is dat iedereen kan koken, zelfs een rat.

Zo is de hoofdzaak van mijn blogs dat iedereen kan beleggen. Weliswaar iedereen die een beetje geld kan missen voor de toekomst. Ik vind dat met een instapbedrag van 500 euro al kan belegd worden in aandelen, eigenlijk zelfs met een kleiner bedrag, maar maandelijks weliswaar in indexfondsen (hier ga ik niet verder op in aangezien mijn blogs enkel over individuele aandelen gaan).

Ik draag financiële educatie hoog in het vaandel. In het middelbaar onderwijs kreeg ik weinig hiervan mee (ook al zat ik in een economische richting) en ik denk dat er daar ondertussen weinig verandering in is. Volgens PISA (Programme for International Student Assessment: een grootschalig onderzoek dat de kennis en vaardigheden van 15-jarigen test) scoorden 1 op de 10 van de Vlaamse jongeren in het laatste onderzoek van 2015 onder het basisniveau qua financiële geletterdheid.

Tegenwoordig zijn er verenigingen die op vlak van universiteit en hogescholen actief zijn. Hierbij denk ik aan Febelfin (Belgische Federatie van de Financiële Sector), Capitant (de toegangspoort tot financiële markten van de student), wikifin-at-school en skillville.

Ik ben het met je eens dat enkel geld niet gelukkig maakt, maar het is wel één van de fundamenten om een goed leven te leiden. Daarom is het belangrijk om je geld en financiën op orde te hebben. Het spaarboekje brengt al geruime tijd zo goed als niets op en toch blijven we er massaal geld op zetten (er staat tegenwoordig 271 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen). Is het zetten van je spaargeld op een spaarrekening goed voor je? Vanaf een bepaalde som niet meer, namelijk het bedrag dat je niet meteen nodig hebt, aangezien je door de indexatie geld verliest! Heb je bij het zien van de jaarlijkse intrestafrekening van je spaarboekje niet gedacht dat je zelf geen brood meer mee kon kopen? Door een meer gedurfd en berekend risico te nemen kan je het rendement van je spaarbedrag verveelvoudigen (zie mijn blog  Modelportefeuilles waarbij de eerste evaluatie hiervan op 1 februari zal gebeuren).