Regel nr. 1: verlies nooit geld. Regel nr. 2: vergeet nooit regel nr.1

18-11-2018


Buffett was al zeer vroeg deze regel in de praktijk aan het omzetten. Zo heeft hij het voormalig textielbedrijf Berkshire Hathaway in zijn debuutjaren gekocht en alle verlieslatende activiteiten gestopt. Uiteindelijk is dit zijn beleggingsvehikel geworden.

Maar dit bewijst dat het niet verlies maken belangrijker is dan winst te maken. Het is meer dan een regel maar eerder een gedachtengang. Elke belegging dat je doet, mag gewoon geen verlies maken.

Uiteraard heeft ook Warren Buffett met beleggingen verlies gemaakt maar behoorlijk minder dan het gemiddelde. Zo stond het aandeel van Berkshire Hathaway in 1980 rond de 275 dollar, in 1995 rond de 32.500 dollar en vandaag aan 323.500 dollar.

Het beleggen in niet verlieslatende bedrijven heeft nog een voordeel. Namelijk dat ze door middel van hun gemaakte winsten dividenden uitkeren. Dit geeft een continue cashflow zodat er nog meer geïnvesteerd kan worden, waar Buffett gretig van gebruik gemaakt heeft.

Maar nu, hoe kan je als belegger geen verlies maken? Door bijvoorbeeld na je aankoop van het aandeel een stop losslimiet te plaatsen. Je kan zo als voorbeeld beslissen om je
stop losslimietkoers aan -10% van je aankoopprijs te zetten. Zakt het aandeel na je aankoop met minstens 10%, houd je nog steeds 90% van je inzet over. Dit is natuurlijk als belegger geen leuk nieuws. Maar het vermijdt wel dat je verliezen nog groter worden. Het instellen van een stop loss is de beste kapitaalbescherming op de aandelenbeurs.

Het werken met een stop loss zorgt er ook voor dat je niet verliefd wordt op het aandeel. Je bepaalt al meteen bij de aankoop wat je grootst mogelijk verlies is. Zakt het aandeel dermate, wordt het ongenadig verkocht.

Geert