Robots aan de macht?

08-11-2018

In een topic over trends en innovaties in robotica zag ik weer het Duitse bedrijf KUKA vermeld staan. Dit aandeel heb ik zo'n 1,5 jaar ook al opgepikt door een gelijkaardig rapport te lezen. Ik vroeg me dus af wat er sindsdien met het aandeel gebeurd was. Maar zal ik beginnen met uit te leggen wie ze zijn en wat ze doen.

KUKA Industrial Robots is een van de voornaamste fabrikanten van industriële robots en automatiseringssystemen voor diverse industrieën zoals automotive, gefabriceerde metalen, voeding en plastics. Zo maken ze robots voor het palletiseren en verpakken van brood, robots voor het snijden van staalconstructies, robots voor het transporteren van vensterglazen maar ook assemblagelijnen voor de autosector. Naast de meeste autofabrikanten hebben ze als klant Boeing, Siemens, IKEA, Swarovski, Walmart, Nestlé, Budweiser, Coca-Cola en vele anderen.

In 2016 nam het Chinese Midea een meerderheidsbelang in KUKA waardoor zijn positie op de Chinese markt aanmerkelijk zal kunnen vergroten. China is namelijk de groeiregio met uitstek. Vandaag is het al de grootste robotmarkt ter wereld maar zal tot 2020 met nog eens 20% per jaar groeien.

Doordat er een verschuiving is van de dominantie van autobedrijven naar andere industriële bedrijven zal KUKA zijn blootstelling aan de automotive sector verder kunnen afbouwen.

Zullen we nu even het aandeel zelf bekijken. Dit aandeel staat trouwens uiteraard op de Duitse beurs genoteerd.

Vijf jaar geleden noteerde het aandeel rond de 34 à 35 euro. Zo'n 1,5 jaar geleden noteerde het rond de 90 à 100 euro ofwel bijna een drievoud ten opzichte van eind 2013.

Nadien was er een piek tot 24/10/2017. Die dag begon het aandeel aan 229,50 euro maar ging het heel hard tot 255,10 euro. Wie het aandeel dus aan 35 euro gekocht had en die dag aan 255 euro weer verkocht had, maakte een winst van meer dan 600 %.

Het aandeel noteert vandaag rond de 68,50 euro. Deze koersdaling komt door de afkoeling na de koopgekte van oktober 2017 en de evolutie van de automobielsector van de afgelopen maanden.

Deze lagere koers dan 1,5 jaar geleden zou wel een ideaal aankoopopportuniteit kunnen zijn.

De toekomst zal het uitwijzen...

Geert