Update 1 Modelportefeuilles

05-02-2019

De maand januari is alweer voorbij en kan ik voor de eerste keer een balans opmaken van mijn modelportefeuilles. Ter herhaling: ik had bij het begin van dit nieuwe jaar 2 modelportefeuilles samengesteld, nl. een eerste met aandelen met een zo hoog mogelijk dividendpotentieel en ten tweede eentje met afgestrafte aandelen met een zo hoog mogelijk koerspotentieel (zie mijn blog 2 modelportefeuilles voor een hoger rendement).

Hier zijn de resultaten na de maand januari:

- De portefeuille 'Dividendwaarden' (zie Update 1 Modelportefeuille 'Dividendwaarden') is gemiddeld met 6,22% gestegen, terwijl de Bel 20 met 8,33% toegenomen is. Het verschil is uit te leggen omdat geen enkel aandeel uit mijn portefeuille een dividend uitgekeerd heeft. Het is dus volstrekt normaal dat 'Dividendwaarden' lager uitvalt dan de Bel 20. De grootste stijgers in 'Dividendwaarden' zijn Renault (+13,38%) en Daimler (+12,52%). Er is één aandeel met een daling, nl. Société Générale met -2,44%.

- De portefeuille 'Beloftevolle aandelen' (zie Update 1 Modelportefeuille 'Beloftevolle aandelen') heeft wel de Bel 20 geklopt want hier was er een gemiddelde stijging van 10,90%. De grootste stijgers zijn Salini Impregilo (+35,21%), Helix Energy (+24,18%) en Casino Guichard (+18,35%). Er zijn twee aandelen met een daling, nl. Vranken-Pommery (-0,84%) en Balta Group (-2,86%). Met een meerwaarde van 30% t.o.v. de Bel 20 is het een zeer mooi resultaat te noemen en zijn mijn afgestrafte aandelen voor de maand januari rendabeler.

Bij de Bel 20 waren de grootste stijgers Eckert & Ziegler Bebig (+61,90%), Mithra Pharmaceuticals (44,30%) en Biocartis (+22,70%). De Brusselse beursindex kende in januari de sterkste stijging sinds oktober 2015.

Ik zal een korte toelichting geven rond het vrij onbekend aandeel Salini Impregilo. Ook voor mij was dit bedrijf onbekend tot dat ik mij met de samenstelling van deze portefeuilles bezig hield.

Dit is een Italiaanse bouwgroep met een belangrijke aanwezigheid in de VS (dochterbedrijf Lane). Met dit dochterbedrijf worden in Noord-Amerika grote infrastructuurwerken gerealiseerd. Eind 2018 kondigde Salini de verkoop van de warme asfalt-fabrieken van Lane aan (met een mooie meerwaarde van 100 milj. USD).

Ze mikken op een bedrijfsmarge van 3% en een stabiele cashgeneratie (d.m.v. grote infrastructuurwerken in de VS wat voor 2018 lijkt gelukt te zijn).

Het slechte nieuws voor dit bedrijf is de veroordeling van het consortium waaronder Salini valt van de terugbetaling van 848 milj. USD aan Panama in verband met de expansie van het gelijknamig kanaal. Door dit slechte nieuws is het aandeel spotgoedkoop (nu bijna 2€) maar anderzijds kan dit heel sterk stijgen zodra het slechte nieuws achter de rug is en ze met goede cijfers van 2018 komen (met vooral een sterke 2de jaarhelft).

Heb je vragen rond de samenstelling van deze modelportefeuilles? Aarzel dan niet om ze te stellen. Ik ben alvast benieuwd wat mijn modelportefeuilles tijdens de maand februari gaan doen, jij toch ook?