Waarom beleg jij?

08-03-2019

In het boek van Simon Sinek 'Vind je waarom' wordt duidelijk uitgelegd dat het vinden van waarom je iets doet, het behalen van je doelen vergemakkelijkt. Doelen helpen je het resultaat te behalen dat je wilt.

Succesvol beleggen is voor iedere belegger anders en heeft voor iedere belegger een andere definitie, afhankelijk van je doelen. Het moeilijkste om je doelen te behalen is het begin: een plan opmaken, de nodige geldfondsen verzamelen. Het is zoals een auto. Wanneer verbruikt die het meeste energie? Bij het opstarten.

Kijk naar je doelen en bevraag jezelf: waarom is dit zo belangrijk voor mij? Waarom doe je het? Is het om met de jaarlijkse winsten goed op vakantie te kunnen vertrekken? Is het om een aanvulling op je loon te verkrijgen? Is het voor de aanschaf van een nieuwe auto? Is het om later een beter pensioen te behalen? Of doe je het voor je kinderen of kleinkinderen? Allemaal andere doelen en daarom ook andere manieren van beleggen.

Uiteraard mag je enkel beleggen met het geld dat je kan missen en dus niet van je spaarbedrag voor onvoorziene omstandigheden. Dit is iets dat ik al in een eerdere blog geschreven maar ik vind het heel belangrijk om het nogmaals te herhalen.

Kan je maandelijks een bedrag opzij zetten dan kan je maandelijks dit bedrag aan beleggen besteden en op die manier spreid je maximaal in de tijd. Dit verkleint het risico door zowel op hoogtes maar ook op laagtes van de beurskoersen in te stappen.

Kan je maar één keer per jaar een bedrag opzij zetten (bijvoorbeeld je vakantiegeld of 13de maandgeld) zou ik dit in een holding beleggen (bijv. Brederode of Bois Sauvage). Dit verkleint ook het risico door hun diversicatie in een handvol verschillende bedrijven. Zelfs het beleggen in een monoholding (waarbij ze maar aandelen van één bedrijf bezitten) verkleint meestal het risico doordat deze in de meeste gevallen aan een korting noteren t.o.v. het aandeel dat ze bezitten. Denk hierbij aan aandelen als KBC Ancora of Porsche Automobil Holding.

Bepaal dus je doel en werk van daaruit verder. Hoe concreter het bedrag, hoe beter je een plan kan opstellen. Besteed ook voldoende aandacht aan hoelang de belegging moet duren. Elke 100 euro die je belegt aan een jaarlijks gemiddeld rendement van 10% levert na 10 jaar 259 euro op, maar na 25 jaar al 1.083 euro. Dit enorm verschil komt volgens Albert Einstein door het achtste wereldwonder van samengestelde intresten.

Uiteraard is het rendement even belangrijk als het belegde bedrag en de duurtijd. Kan je dezelfde 100 euro aan een rendement van 15% beleggen, heb je na 10 jaar 405 euro en na 25 jaar 3.292 euro.

Heb je bij dit onderwerp tips, aarzel niet om mij deze mee te delen.