Update 2 Modelportefeuilles

05-03-2019

Het is weer tijd om een nieuwe update van mijn modelportefeuilles op te maken. Ik was al blij met de resultaten van de eerste update maar deze keer gaat het gewoon mijn petje te boven! Ik hou je niet verder in spanning en bespreek hieronder beide portefeuilles. Ter herhaling: ik had bij het begin van dit nieuwe jaar 2 modelportefeuilles samengesteld, nl. een eerste met aandelen met een zo hoog mogelijk dividendpotentieel en ten tweede eentje met afgestrafte aandelen met een zo hoog mogelijk koerspotentieel.

Hier zijn de resultaten na de maand februari:

- De portefeuille 'Dividendwaarden' (zie Update 2 Modelportefeuille 'Dividendwaarden') is gemiddeld met 20,10% gestegen, terwijl de Bel 20 met 11,86% toegenomen is. Hoewel er nog geen dividenden werden uitbetaald overtreft mijn modelportefeuille de Bel 20 met glans. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het aandeel Kas Bank. Deze Nederlandse bank kreeg een bod van Crédit Agricole dat ongeveer het dubbele was van de koers van het aandeel. Dit is dan ook meteen de grootste stijger met een winst van 108,78%. Société Générale is nog steeds het enige aandeel met verlies, nl. een verlies van 2,95%.

- De portefeuille 'Beloftevolle aandelen' (zie Update 2 Modelportefeuille 'Beloftevolle aandelen') heeft weer de Bel 20 geklopt met hier een gemiddelde stijging van 15,13%. De grootste stijgers blijven Salini Impregilo (+47,61%), Helix Energy (+36,03%) en Casino Guichard (+27,23%). Er blijft één aandeel over met een verlies, nl. nog steeds Vranken-Pommery (-1,27%). Balta Group is mooi uit de rode cijfers geklommen, van -2,86% naar +7,68%. De meerwaarde van mijn portefeuille t.o.v. De Bel 20 is een klein beetje gedaald naar 27,5%, maar doet het nog steeds erg goed.

Deze keer zal ik een korte toelichting geven rond een aandeel uit mijn portefeuille Dividendwaarden. Ook deze keer gaat het over een onbekend aandeel, nl. Volkerwessels.

Net zoals Salini Impregilo (zie mijn blog Update 1 Modelportefeuilles) is dit een bouwbedrijf, deze keer uit Nederland. De beursgang van dit bedrijf was medio 2017. Ze noteren vandaag lager dan hun eerste beursdag, nl. op 28/02/2019 aan 18,25 euro maar kennen sinds het begin van dit jaar een ware remonte. Vandaar dat hun rendement voor dit jaar al op + 32% staat. Het lijkt dat het aandeel eindelijk een tweede adem gevonden heeft en zal hopelijk dit jaar misschien nog tot zijn beursintroductieprijs kunnen geraken (rond de 24 euro). Wat is de oorzaak van de positieve evolutie van dit aandeel?

Ze hebben een record aan orders staan van 8,9 miljard euro ofwel een stijging van 10%. Ze zijn dus voor dit jaar erg optimistisch en het dividend is dan ook uiteraard onveranderd gebleven op 1,05 euro per aandeel. Wie samen met het begin van de portefeuille Dividendwaarden het aandeel gekocht heeft, heeft dus een dividendrendement van rond de 7%. Dat is ook meteen de reden waarom dit aandeel in deze portefeuille zit. Dit bedrijf heeft geen schulden maar een nettokaspositie van 366 miljoen euro of 4,58 euro per aandeel.

Het enige minpunt zijn de bijkomende provisies voor de zeesluis van IJmuiden. Dit is een probleemwerf waarin Volkerwessels samen met BAM zat.

Ik ben nu al terug benieuwd wat mijn modelportefeuilles tijdens de maand maart gaan doen.