Wanneer is het beste moment om te beleggen?

12-02-2019

Het beste moment is nu! Hoe eerder je begint te beleggen, hoe groter je kapitaal uiteindelijk zal worden. Dit is een evidentie die weinig mensen in acht nemen.

Je mag niet beginnen gokken door aandelen van bedrijf x of y beginnen te kopen. Je moet bij elke aankoop (eigenlijk bij elke verrichting, dus ook bij een bij- en verkoop) je voldoende informeren.

Hoe doe je dat nu? Je hebt verschillende keuzes. Zo kan je alles zelf doen en alles of toch zoveel mogelijk over het bedrijf te weten te komen, of je kan je abonneren op een beleggingsblad. Uiteraard kan je ook bij je bank langsgaan maar dit zal ik niet bespreken aangezien dit geen deel uitmaakt van mijn passie, nl. zelf beleggen in individuele aandelen. Een andere optie is om gewoon bijvoorbeeld maandelijks de tracker van de Bel 20 aan te kopen (Lyxor UCITS ETF BEL 20 TR).

Je hebt nu je keuze gemaakt hoe je het gaat doen, maar wat heb je eigenlijk nodig om te kunnen beleggen? Wat is het ideale startkapitaal?

In mijn ogen is 5.000 euro voldoende om zo aandelen van 10 verschillende bedrijven aan te kopen (10 x 500 euro). Ik moet hierbij zeggen dat de aan- (en later de ver-) koopkosten procentueel hoog zullen zijn. Maar bij een mooi rendement zullen die paar procenten wel meevallen.

Het ideale startkapitaal zou eigenlijk 10.000 euro zijn. Ik leg het je even uit waarom.

Zoals ik al in vorige blogs geschreven heb, moet je toezien dat je niet alles in hetzelfde mandje steekt en je aankopen verspreidt in de tijd zijn (zie mijn blog Zorg steeds voor een goede nachtrust). Met 10.000 euro ga je actief 5.000 euro beleggen door de komende 10 maanden telkens een aandeel voor 500 euro aan te kopen. Wat met die andere 5.000 euro? Je moet altijd voldoende liquiditeiten hebben moest er een kleine (of grote) beurscorrectie zijn. Als die er is, kan je je andere 5.000 euro hiervoor aanwenden. Zoals ik al gezegd heb kan niemand de beurstoppen en -laagtes voorspellen. Moest dit jaar het laatste jaar zijn van die ellenlange beurshausse, dan is het pijnlijk als je 10 aandelen aan een topkoers gekocht zou hebben.

Voorzie daarom altijd een back-up-lijstje van 10 aandelen die je graag zou willen aankopen als ze goedkoper genoteerd staan. Ook hiervoor moet je natuurlijk je huiswerk maken en volgens mij is dit het moeilijkste; om overgewaardeerde aandelen een correcte waarde te geven. Bij holdings is dit heel gemakkelijk aangezien je steeds over hun over- of onderwaardering beschikt. Daarom is het als beginnende belegger misschien geen slecht idee om bij een beurscorrectie holdings aan te kopen waarbij er terug een onderwaardering is of de onderwaardering gestegen is.

Nota: het ideale startkapitaal om te beleggen is altijd het geld dat je zou kunnen missen. Hiermee bedoel ik dus dat je steeds over een gezond spaarbedrag van 6 à 9 maanden van je nettoloon zou moeten beschikken voor onverwachte kosten. Deze regel zorgt eveneens voor een goede nachtrust.

Dit was een persoonlijke beursstrategie. Heb jij zo ook zelf eentje? Laat het mij weten.

Ik kom later nog terug met bekende beursstrategie├źn.

Lees ook mijn vorige blogs:

Update 1 Modelportefeuilles

Zorg steeds voor een goede nachtrust

Minimalisme

Ratatouille