Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn

23-11-2018

Deze regel leerde Warren Buffett uit het boek The Intelligent Investor van zijn leermeester Benjamin Graham. Hierin beschrijft Graham de manisch depressieve kant van de beurs. De beurzen zijn euforisch of manisch wanneer er sprake is van een overwaardering van de aandelen en de beurzen zitten in een zware depressie als de aandelen ondergewaardeerd zijn. De meeste beleggers maken de fout om zich door deze emoties te laten verleiden en mee te doen: kopen bij een manie en verkopen bij een depressie.

Hierin is Warren Buffett tegendraads en zal hij verkopen als de beurzen manisch zijn en kopen als de beurzen in een depressie zitten. Dit wordt ook 'contrair beleggen' genoemd.

Maar hoe doe je dit nu, tegen de stroom ingaan en kopen als iedereen verkoopt? Daar is inderdaad veel lef en inzicht voor nodig. Karaktereigenschappen waar Buffett duidelijk over beschikt.

Hij kan als geen ander waarde zien in een aandeel op het moment dat vele beleggers in paniek geraken. Op het moment dat de beurzen weer stabiliseren en de aandelen weer juist gewaardeerd zijn, beschikt Buffett al over een mooie winst. Deze marge, of het verschil tussen zijn aankoopprijs en de juiste waarde van het aandeel, noemt hij ook zijn veiligheidsmarge.

Welke aandelen Berkshire Hathaway heeft bijgekocht of verkocht, lees je regelmatig in de pers. Zo kan je op de meest eenvoudige manier deze regel toepassen. Indien je zelf onderzoek wilt verrichten zoals Buffet het doet, is er heel wat huiswerk aan verbonden. Bij holdings staat er altijd de korting ten opzichte de NAV (Net Asset Value) en kan je meteen de onder- of bovenwaardering van het aandeel zien. Bij de andere aandelen is het niet zo eenvoudig en is er minstens fundamentele en/of technische analyse voor nodig. Wat deze analyses inhouden zal ik uiteraard nog in latere blogs uitleggen.

Geert